Ahad, 14 April 2013

Anchor Party

Trvelog Anak Kapal Dagang


Tanggal 30 Disember 1999 adalah tarikh bersejarah dalam hidup aku. Pada hari itu pertama kali aku meninggalkan tanah air tercinta Malaysia. Demi memulakan karier sebagai pelaut, aku gagahkan hati untuk menjejakkan kaki ke atas kapal dagang pertama untuk berkhidmat.

Bagi melengkapkan latihan sebagai kadet pelayaran, aku perlukan ‘sea time’ iaitu tempoh latihan di atas kapal sebenar selama 18 bulan sekurang-kurangnya. Dan aku juga perlu merasai pengalaman berkhidmat di atas tiga jenis kapal iaitu kapal tangki, kapal kontena dan kapal pukal sebelum layak menjadi pegawai kapal.

Aku bersama rakan sekursus, Zul dihantar dengan van ke Pelabuhan Kelang, di mana sebuah kapal tangki kimia sedang menunggu kami. Sebaik memasuki wharf, kami terpesona dengan barisan kapal-kapal yang tertambat. Besar, cantik dan sungguh gah. Ada yang sedang sibuk memunggah kontena dan ada yang diam sahaja tanpa apa-apa operasi.Van kami berhenti di hadapan sebuah kapal. Kami sungguh terkejut.  Spontan terpancul dari mulutku, “Buruknya!”

Zul pula menambah, “ini kapal ke apa?”

Memang kapal itu teruk sekali rupanya. Cat pada dinding geladaknya pudar sekali dengan terkopek di sana sini. Karat-karat dan tempekan kotoran lain (yang aku ketahui selepas itu adalah sisa kargo) memenuhi segenap ruang. Aku melihat ke atas geladak. Umpama kedai kerata ‘half cut’ yang mempunyai rak-rak bahagian dan komponen kereta berserabut dan kotor.

Aku meminta kepastian daripada pemandu van, “inikah kapal kami?”

“Ya,” dia menjawab ringkas. “Ayuh, angkat beg-beg kamu. Kita naik ke atas kapal sekarang,” tambahnya lagi.

Atas geladak kapal dipenuhi dengan batang paip yang pelbagai saiz berbaris dan bersimpang-siur. Dengan susah payah kami memanjat tangga besi yang sempit dan curam bersama beg besar disandang. Untuk melepasi susnan batang paip yang banyak, kami terpaksa melalui platform laluan berpagar yang sempit.

Bunyi pam kargo yang meraung-raung bingit. Wap-wap stim  merawang ke udara di merata tempat. Dua orang anak kapal yang berpakaian kerja comot kelihatan sibuk memasang selingkar salur getah. Suasana di atas kapal itu agak menakutkan. Jauh meleset sangkaan kami sebelum ini yang membayangkan kapal seperti percutian Star Cruise.

Di bilik kawalan kargo aku dan Zul diperkenalkan pada seorang lelaki berambut panjang melepasi paras bahu. Tubuhnya sangat berisi sehingga coverall yang dipakainya sendat dan berbenjol-benjol.

“Ini Ketua Pegawai di kapal ini,” kata pemandu van. Walaupun agak terkejut, kami menghulurkan tangan untuk berjabat salam lalu memperkenalkan diri.

“Ini Ketua Pegawai? Macam Mat Trash saja,” bisik Zul pada aku. Aku tidak berani memberikan sebarang reaksi.

Kemudian kami dibawa naik ke ruang penginapan dan berjumpa dengan Kapten di pejabatnya. Kapten nampaknya sedang sibuk dengan berlonggok-longgok fail dan kertas kerja di mejanya. Selepas memperkenalkan diri dengan ringkas serta menyerahkan dokumen-dokumen kami, Kapten berkata, “sekarang kamu berdua tukar pakaian, lepas itu lapor diri kepada Ketua Pegawai. Dia akan aturkan tugas untuk kamu berdua. Yang penting mula-mula ini, saya akan pantau disiplin kamu berdua.”

Malam itu kapal bergerak meninggalkan Pelabuhan Kelang menuju ke Singapura. Aku ditugaskan membatu pegawai kedua mengemudi kapal di anjung. Kami bertugas dari pukul dua belas tengah malam hingga pukul empat pagi.

Perasaan aku bercampur baur. Yang pastinya, emosi sayu menguasai diri kerana pertama kali meninggalkan Malaysia. Aku masih ingat radio yang ada di anjung pada malam itu membawakan lagu-lagu yang melayan jiwa. Salah satunya ialah lagu Sejarah Mungkin Berulang oleh kumpulan remaja New Boyz, yang juga sedang pupolar ketika itu. Melodinya yang sayu seperti memperli aku.

Kapal kami bergerak di dalam gelap malam. Tiada lampu menyuluh jalan di hadapan. Kami berpandukan sistem GPS untuk menentukan kedudukan kapal serta mempastikan kapal menuju ke arah yang betul.  Pada paparan radar, banyak sekali kapal yang melalui Selat Melaka. Berpandukan lampu-lampu navigasi yang ditunjukkan oleh kapal-kapal itulah kami dapat mentukan kedudukan serta haluan mereka.

Sememangnya Selat Melaka adalah salah satu laluan kapal tersibuk di dunia yang menghubungkan barat dan timur tengah dengan asia timur. Purata 600 buah kapal melalui selat ini setiap hari. Laluan ini dapat menjimatkan jarak perjalanan sejauh 1600 batu nautika, iaitu kira-kira 3 hari pelayaran barbanding dengan menggunakan laluan Selat Lombok di Indonesia.

Kami perlu sentiasa peka dalam mengawasi sekeliling. Setiap kapal lain di pantau teliti pergerakannya supaya tidak bertembung dengan kapal kami. Kami dibantu oleh jurumudi yang mengawal stereng kapal dengan cekap.

Uniknya, di Selat Melaka ini telah dibahagikan kepada dua lorong laluan, yang dipanggil Traffic Separation Scheme (TSS). Lorong laluan menuju ke selatan terletak disebelah  Semenanjung Malaysia, sementara lorong laluan ke utara terletak di sebelah Sumatera. TSS yang sepanjang 500 batu nautika (805 km) yang bermula dari perairan Perak sehingga ke Laut China Selatan ini mempunyai peraturan serupa seperti jalan raya di darat.

Lorong laluan TSS ini tidak dapat dilihat secara nyata di laut, tetapi ditetapkan dengan jelas di atas peta pelayaran. Hanya titik-titik penting sahaja ditandakan di laut dengan menempatkan boya ataupun rumah api.

Kami tiba di pelabuhan Singapura pagi esoknya. Kapal kami di arahkan berlabuh sauh dahulu di satu kawasan yang dikhaskan untuk kapal tangki, berhampiran dengan terumbu karang Sultan Shoal. Terumbu karang ini telah ditambak menjadi pulau oleh Singapura dan dijadikan pusat kawalan kapal-kapal yang berlabuh di sini.

Kira-kira pukul 9 pagi, aku dipanggil oleh Ketua Pegawai. Dengan serius dia berkata, “Wan, sekejap lagi kamu ikut aku,”

Aku bersetuju dan terus bertanya, “kita mahu ke mana, chief?”

Ketua Pegawai menjawab, “kita pergi anchor parti,”

Aku terkejut besar. “Anchor party?”

Ketua Pegawai mengangguk sambil tersenyum sinis. Mata aku buntang.

Astaghfirullahhalazim.. hati aku mengeluh panjang. Setahu aku, Anchor adalah jenama arak yang terkenal. Mana mungkin aku boleh pergi ke pesta minum arak. Lagi pun waktu itu bulan puasa, dan hari raya pula akan tiba seminggu lagi.

Tergagap-gagap aku hendak mencari helah untuk mengelak. “Saya tidak minum arak, chief. Lagi pun saya puasa,”

Ketua Pegawai tertawa besar dengan sombongnya lalu berkata, “kamu ikut sajalah, jangan banyak cakap!”

Aku cuba merayu, “saya…”

Ketua Pegawai terus memotong, “aku Ketua Pegawai ke, kamu Ketua Pegawai?”
Herdikan itu membuatkan aku terdiam. Aku berkira-kira hendak melaporkan perkara itu kepada Kapten. Ini sudah perkara serius, pencabulan hak beragama seseorang.  Namun waktu itu Kapten sedang sibuk di anjung pula. Mati kutu aku jadinya.

Tiba-tiba aku terdengar pengumuman dari pembesar suara, “Attention! Anchor party, please stanby forward satation now,”

“Ayuh, mari kita pergi sekarang,” Ketua Pegawai memanggil aku. Aku menggagahi menurut arahan itu walaupun hati aku rasa seperti mahu bertumbuk melawannya.

Aku tidak akan minum arak! Aku bertekad dalam hati.

Kami pergi ke bahagian haluan kapal bersama dua lagi anak kapal iaitu Bosun dan Ordinary Seaman. Sebaik tiba, Ketua Pegawai mengarahkan kami membuka ikatan pada rantai sauh. Penutup lubang serta selak penyendal rantai itu juga dibuka. Kemudian Bosun menghidupkan suis kuasa pada motor hidraulik lalu bersedia di depan tombol pengawal Windlass. Windlass ialah satu jentera yang digunakan untuk menjatuhkan dan mengangkat kembali sauh.

Ketua Pegawai memberi arahan lalu Bosun menolak tombol Windlass ke depan. Sauh bergerak turun dengan perlahan. Kira-kira semester lagi jarak mencecah permukaan air, Ketua Pegawai memberikan arahan berhenti. Maka tergantunglah sauh di situ.

Aku bertanya, “mengapa berhenti, Chief?”

Ketua Pegawai menjawab, “sekarang kapal masih lagi bergerak. Kita meletakkan sauh dalam keadaan bersedia untuk dilepaskan di situ. Apabila kapal sudah berhenti di tempat yang sesuai, Kapten akan memberikan arahan dari anjung. Barulah kita akan lepaskan sauh ini,”

Aku mengangguk faham. 

Sehingga kerja-kerja menjatuhkan sauh selesai, aku berasa pelik. Tidak ada pun pesta minum-minum arak. Kerana ingin tahu, aku pun sengaja gatal mulut bertanya, “Chief, bila Anchor Party hendak mula?”

Ketua Pegawai terpegun memandang aku, sebelum menjawab, “sudah selesailah. Berapa kali kamu mahu Anchor Party?”

Aku menggaru kepala, “Bila? Tidak ada pesta minum-minum arak pun,”
Dengan tiba-tiba Ketua Pegawai ketawa terbahak-bahak. Kemudian dia berkata kepada Bosun, “Bos, kadet kita ini sangka ada pesta minum-minum arak semasa Anchor Party,”
Maka Bosun dan Ordinary Seman juga ketawakan aku dengan hebatnya. Aku termanggu-manggu keliru.

Bosun datang kepada aku lalu memaut bahu. Dia berkata dengan jujur, “kadet, sebenarnya makna Anchor Party itu bukan pesta minum arak, tetapi pasukan sauh. Kita berempatlah pasukan sauh itu,”

Bosun tidak lagi ketawa. Mungkin dia faham yang aku dalam keadaan malu yang amat sangat. Tetapi Ketua Pegawai dan Ordinary Seaman terus menerus mentertawa dan mempersendakan aku.

Aduh.. teruk aku dikenakan. Kurang asam betul!

Tiada apalah yang aku boleh buat, kecuali tersipu-sipu menahan malu bagaikan anak gadis terlepas kentut sewaktu berdepan dengan bakal emak mertua yang datang merisik!